In de Wet open overheid (Woo) staan 17 informatiecategorieën die bestuursorganen op termijn actief openbaar moeten gaan maken. Van wetten en onderzoeksrapporten tot beschikkingen en klachtoordelen. De ministeriële regeling Actieve openbaarmaking Woo beschrijft de wijze waarop deze openbaar gemaakt moeten worden. Deze regeling is opgedeeld in vier tranches. De eerste tranche, met daarin de uitwerking van de eerste vijf categorieën, is al gepubliceerd. De overige drie tranches worden op dit moment uitgewerkt.
Het BZK-Programma Open Overheid en het Rijksprogramma voor Duurzaam Digitale Informatiehuishouding (RDDI) hebben bij elke categorie een werkdefinities, wijze van openbaarmaking en eventuele hulpmiddelen opgesteld. Dit is gedaan in werkgroepen van experts uit diverse organisaties die met die categorie te maken hebben. Ook kon iedereen in een informele consultatieronde reageren op deze concept-werkdefinities en -hulpmiddelen. De werkdefinities, wijze van openbaarmaking en de hulpmiddelen zijn inmiddels vastgesteld en kunnen door organisaties gebruikt worden in de praktijk. Daarnaast vormen ze input voor de ministeriële regeling.
Wetten en algemeen verbindende voorschriften worden openbaar gemaakt op Overheid.nl. Organisaties hoeven hier niets nieuws voor te doen.
Status: openbaar via overheid.nl
Overige besluiten van algemene strekking worden openbaar gemaakt op Overheid.nl. Organisaties hoeven hier niets nieuws voor te doen.
Status: werkdefinitie en hulpmiddel vastgesteld
Ontwerpen van wet- en regelgeving met adviesaanvraag en Adviezen zijn vrij complexe categorieën die met elkaar samenhangen. De werkdefinitie geeft aan wat organisaties ten minste openbaar moeten maken onder de categorie Ontwerpen van wet- en regelgeving met adviesaanvraag. Het hulpmiddel vult daarbij aan om welke ontwerpen, welke wet- en regelgeving en welke adviesaanvragen het precies gaat.
Status: werkdefinitie en wijze van openbaar maken vastgelegd in de ministeriële regeling; hulpmiddel vastgesteld
Deze werkdefinitie beschrijft de informatiecategorie ‘Organisatie en werkwijze’ in de Wet open overheid (artikel 3.3 1d Woo) en geeft aan wat overheidsorganisaties ten minste openbaar moeten maken, en op welke wijze, om aan hun verplichtingen in de Woo te voldoen voor deze categorie. Gebruik de werkdefinitie om de openbaarmaking van deze categorie binnen de eigen organisatie in te regelen.
Status: werkdefinitie en wijze van openbaar maken vastgelegd in de ministeriële regeling; hulpmiddel vastgesteld
Deze werkdefinitie beschrijft de informatiecategorie ‘Bereikbaarheidsgegevens’ in de Wet open overheid (artikel 3.3 1e Woo) en geeft aan wat overheidsorganisaties ten minste openbaar moeten maken, en op welke wijze, om aan hun verplichtingen in de Woo te voldoen voor deze categorie. Gebruik de werkdefinitie om de openbaarmaking van deze categorie binnen de eigen organisatie in te regelen.
De werkdefinitie geeft aan wat organisaties ten minste openbaar moeten maken onder deze categorie. Het hulpmiddel bestaat uit een beslisboom die helpt bij het bepalen of een binnengekomen stuk onder deze categorie valt. Ook toont het de overlap tussen deze categorie en de categorieën 2b en 2c (Vergaderstukken).
Wetten en algemeen verbindende voorschriften worden openbaar gemaakt op Overheid.nl. Organisaties hoeven hier niets nieuws voor te doen.
Status: werkdefinitie vastgesteld
Deze werkdefinitie beschrijft de informatiecategorie ‘Vergaderstukken decentrale overheden’ in de Wet open overheid (artikel 3.3 2c Woo) en geeft aan wat overheidsorganisaties ten minste openbaar moeten maken om aan hun verplichtingen in de Woo te voldoen voor deze categorie. Gebruik de werkdefinitie om de openbaarmaking van deze categorie binnen de eigen organisatie in te regelen.
Deze werkdefinitie concretiseert de informatiecategorie ‘Agenda’s en besluitenlijsten bestuurscolleges’ uit de Wet open overheid (artikel 3.3 2d Woo). De werkdefinitie geeft aan wat overheidsorganisaties ten minste openbaar moeten maken om aan hun verplichtingen in de Woo te voldoen voor deze categorie.
Ontwerpen van wet- en regelgeving met adviesaanvraag en Adviezen zijn vrij complexe categorieën die met elkaar samenhangen. De werkdefinitie geeft aan wat organisaties ten minste openbaar moeten maken onder de categorie Adviezen. Het hulpmiddel geeft daarbij extra toelichting.
Status: werkdefinitie vastgesteld; wijze van openbaar maken vastgesteld; korte definitie en aanvullende informatie vastgesteld
Op 4 oktober 2023 heeft de Stuurgroep PLOOI (tegenwoordig: de Stuurgroep Implementatie Actieve Openbaarmaking) de werkdefinitie van de informatiecategorie Convenanten vastgesteld en op 14 februari 2024 de wijze van openbaar maken. Over deze categorie bleek veel onduidelijkheid: wat valt er nu precies onder, wat moet je openbaar maken? Om organisaties hierbij te helpen heeft de werkdefinitie van deze categorie de vorm van een beslishulp.
De werkdefinitie geeft aan wat organisaties ten minste openbaar moeten maken onder de categorie Jaarplannen en jaarverslagen. Het hulpmiddel geeft per type bestuursorgaan een overzicht van de verplichtingen rond het opstellen van jaarplannen en jaarverslagen, en geeft daarbij aan wat openbaar moet worden gemaakt voor de Woo.
De werkdefinitie geeft aan wat organisaties ten minste openbaar moeten maken onder de categorie Subsidieverplichtingen anders dan met beschikking.
Let op: deze categorie komt alleen voor bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Andere bestuursorganen verstrekken subsidies met een beschikking, en maken deze openbaar onder de categorie Beschikkingen (2k).
Deze werkdefinitie beschrijft de informatiecategorie ‘Woo-verzoeken en -besluiten’ in de Wet open overheid (artikel 3.3 2i Woo) en geeft aan wat overheidsorganisaties ten minste openbaar moeten maken om aan hun verplichtingen in de Woo te voldoen voor deze categorie. Voor deze categorie heeft de werkdefinitie de vorm van een tabel, die aangeeft wat je openbaar maakt in verschillende situaties die zich voor kunnen doen bij het behandelen van een Woo-verzoek.
Gebruik de werkdefinitie om de openbaarmaking van deze categorie binnen de eigen organisatie in te regelen.
Status: werkdefinitie vastgesteld; korte definitie en aanvullende informatie vastgesteld
Over de afbakening van de categorie Onderzoeksrapporten leven veel vragen: welke onderzoeksrapporten worden op termijn verplicht om actief openbaar te maken? Om organisaties hierbij te helpen heeft de werkdefinitie van deze categorie de vorm van een beslishulp.
Status: werkdefinitie vastgesteld, hulpmiddelen in informele consultatie
De werkdefinitie geeft aan wat organisaties ten minste openbaar moeten maken onder de categorie Beschikkingen. Deze werkdefinitie bevat ook een toelichting bij het openbaar maken van subsidiebeschikkingen en overige beschikkingen in de vorm van een overzicht. De bijlage geeft een overzicht van de 21 soorten beschikkingen die de Woo uitzondert van openbaarmaking.
Op 14 februari 2024 heeft de Stuurgroep PLOOI (tegenwoordig de Stuurgroep Implementatie Actieve Openbaarmaking) de werkdefinitie van de informatiecategorie Klachtoordelen vastgesteld. Deze werkdefinitie bevat ook een toelichting voor het openbaar maken van klachtoordelen als overzicht.
Voor deze categorie is een hulpmiddel beschikbaar dat organisaties helpt bij het maken van de keuze tussen de volledige klachtoordelen openbaar maken, of in de vorm van een overzicht.
Gebruik de werkdefinitie, de wijze van openbaarmaking en de hulpmiddelen dus bij het openbaar maken van de betreffende informatiecategorie, en doe zo ervaring op voordat de verplichting in werking treedt. Op die manier kunnen de werkdefinitie en wijze van openbaarmaking zo nodig nog aangepast worden en kunnen we de ervaringen van organisaties meenemen in de uitwerking van de ministeriële regeling, voordat de verplichting in werking treedt. Om vragen en ervaringen door te geven, organiseren BZK/PLOOI (tegenwoordig BZK/Implementatie Actieve Openbaarmaking), KOOP en RDDI regelmatig digitale inloopspreekuren.