Informatiecategorieën en werkdefinities

In de Wet open overheid (Woo) staan 17 informatiecategorieën die bestuursorganen op termijn actief openbaar moeten gaan maken. Van wetten en onderzoeksrapporten tot beschikkingen en klachtoordelen. De ministeriële regeling Actieve openbaarmaking Woo beschrijft de wijze waarop deze openbaar gemaakt moeten worden. Deze regeling is opgedeeld in vier tranches. De eerste tranche, met daarin de uitwerking van de eerste vijf categorieën, is al gepubliceerd. De overige drie tranches worden op dit moment uitgewerkt.

Het BZK-Programma Open Overheid en het Rijksprogramma voor Duurzaam Digitale Informatiehuishouding (RDDI) hebben bij elke categorie een  werkdefinities,  wijze van openbaarmaking en eventuele hulpmiddelen opgesteld. Dit is gedaan in werkgroepen van experts uit diverse organisaties die met die categorie te maken hebben. Ook kon iedereen in een informele consultatieronde reageren op deze concept-werkdefinities en -hulpmiddelen. De werkdefinities, wijze van openbaarmaking en de hulpmiddelen zijn inmiddels vastgesteld en kunnen door organisaties gebruikt worden in de praktijk. Daarnaast vormen ze input voor de ministeriële regeling.

Veelgestelde vragen over informatiecategorieën

De meest gestelde vragen over actieve openbaarmaking en de informatiecategorieën zijn op een rij gezet. De vragen worden regelmatig bijgewerkt.

Werkdefinities en hulpmiddelen

Gebruik de werkdefinitie, de wijze van openbaarmaking en de hulpmiddelen dus bij het openbaar maken van de betreffende informatiecategorie, en doe zo ervaring op voordat de verplichting in werking treedt. Op die manier kunnen de werkdefinitie en wijze van openbaarmaking zo nodig nog aangepast worden en kunnen we de ervaringen van organisaties meenemen in de uitwerking van de ministeriële regeling, voordat de verplichting in werking treedt. Om vragen en ervaringen door te geven, organiseren BZK/PLOOI (tegenwoordig BZK/Implementatie Actieve Openbaarmaking), KOOP en RDDI regelmatig digitale inloopspreekuren.