Start internetconsultatie Actieve openbaarmaking Woo
De internetconsultatie ‘Regeling actieve openbaarmaking Woo’ is gestart. De regeling bevat regels over hoe de 17 informatiecategorieën actief openbaar moeten worden gemaakt.
Burgers, overheidsorganisaties, journalisten, onderzoekers en andere professionals die werken met informatie van de overheid kunnen via internetconsultatie.nl tot en met 26 juli reageren op 2 regelingen. Daarna zal de minister van BZK een besluit nemen en zullen de regelingen in werking treden.
Het gaat om:
- Tranche 1 van de Regeling actieve openbaarmaking Woo, met daarin nadere regels over de wijze waarop de eerste vijf informatiecategorieën actief openbaar moeten worden gemaakt:
- Wetten en algemeen verbindende voorschriften
- Overige besluiten van algemene strekking
- Vergaderstukken en verslagen van de Staten-Generaal
- Organisatie en werkwijze
- Bereikbaarheidsgegevens.
- De Tijdelijke regeling uitzonderen bestuursorganen van de actieve openbaarmakingsplicht Woo, waarmee de zogenaamde b-bestuursorganen tijdelijk worden uitgezonderd.
Het is de bedoeling dat verplichting om de eerste vijf categorieën openbaar te maken, op 1 november 2024 ingaat. Na de informele consultatieronde via KIA in mei 2023, is deze formele internetconsultatie de laatste kans om feedback te geven op de wijze van openbaarmaking van deze categorieën, voordat de verplichting ingaat. Reageer dus nu via internetconsultatie.nl!
Volgens de Wet open overheid (Woo) moet de overheid informatie actief openbaar maken. Dat wil zeggen: niet pas na een vraag of verzoek, maar uit eigen initiatief. In artikel 3.3 van de Woo staan 17 categorieën van informatie die overheidsorganisaties ten minste actief openbaar moeten maken. Bijvoorbeeld bereikbaarheidsgegevens, onderzoeksrapporten en klachtoordelen. Op 6 juni is bekend geworden dat de eerste vijf categorieën vanaf 1 november verplicht actief openbaar gemaakt moeten worden.
Later volgen nog drie tranches.
Uitzondering bestuursorganen
Sommige organisaties worden tijdelijk uitgezonderd van actieve openbaarmaking. De Tijdelijke regeling uitzonderen bestuursorganen van de actieve openbaarmakingsplicht Woo beschrijft om welke organisaties het gaat. Op deze regeling kan ook gereageerd worden.