Ministeriële regeling actieve openbaarmaking Woo gepubliceerd

Nog één maand en het is zo ver. Dan zijn bestuursorganen verplicht om de informatiecategorieën Organisatie en werkwijze (1d) en Bereikbaarheidsgegevens (1e) actief openbaar te maken. Deze week is tranche 1 van de ministeriële regeling actieve openbaarmaking Woo gepubliceerd, waarin is bepaald wat precies onder de categorieën valt en hoe deze openbaar gemaakt moeten worden. Bijvoorbeeld: welke bereikbaarheidsgegevens moet jouw organisatie openbaar maken om aan dit onderdeel van de Woo te voldoen. Tegelijkertijd is ook een tijdelijke regeling gepubliceerd, die bepaalde bestuursorganen de komende jaren van deze eerste categorieën uitzondert. 

Skyline Den Haag
Beeld: ©Bert Kijzers / Mediatheek Rijksoverheid

De formele inwerkingtreding van de verplichting om deze categorieën openbaar te maken, wordt geregeld bij een koninklijk besluit. Dit besluit wordt binnenkort gepubliceerd. In het koninklijk besluit staat dat vanaf 1 november bestuursorganen de eerste vijf informatiecategorieën verplicht actief openbaar moeten maken.

Het gaat om de volgende informatiecategorieën:

  • wetten en algemeen verbindende voorschriften,
  • overige besluiten van algemene strekking,
  • informatie over de organisatie en werkwijze,
  • bereikbaarheidsgegevens en
  • vergaderstukken van de Staten-Generaal.

Meer informatie lees je in de ministeriële regeling.

Uitzondering bepaalde bestuursorganen

In de Tijdelijke regeling uitzonderen bestuursorganen van de actieve openbaarmakingsplicht worden bepaalde bestuursorganen tijdelijk (tot 1 mei 2029) uitgezonderd voor de openbaarmakingsplicht van de categorieën Organisatie en werkwijze en Bereikbaarheidsgegevens. Het gaat om de volgende organisaties:

  • ‘B-bestuursorganen’: dit zijn organisaties die naast hun functie als bestuursorgaan, ook nog andere taken vervullen. Bijvoorbeeld APK-keuringsgarages en gerechtsdeurwaarders.
  • Onderwijsinstellingen
  • Academische ziekenhuizen.

Meer informatie hierover lees je in de Tijdelijke regeling uitzonderen bestuursorganen van de actieve openbaarmakingsplicht.

Aan de slag!

De eerste 201 overheidsorganisaties maken de informatiecategorieën in tranche 1 al volledig openbaar. Daarmee voldoen zij aan de verplichting die gaat gelden vanaf 1 november.

In samenwerking met de praktijk is het afgelopen jaar gewerkt aan de vaststelling van de werkdefinities van de categorieën Organisatie en werkwijze (1d) en Bereikbaarheidsgegevens (1e). Ook is er een Handreiking Organisatie en werkwijze en Bereikbaarheidsgegevens beschikbaar. In de werkdefinities en de handreiking staan dezelfde regels als in de ministeriële regeling, maar meer praktijkgericht beschreven. Gebruik deze dus om jouw organisatie voor te bereiden op 1 november.

Toch nog vragen, of behoefte aan ondersteuning?

Kom naar de digitale invulsessies en/of inloopspreekuren!

Data invulsessies en inloopspreekuren
Datum Betreft Naar Teams of inschrijving
Donderdag 10-10-2024,
11.00-12.00 uur
Invulsessie Woo-index (KOOP) Nu deelnemen aan de vergadering
Woensdag 16-10-2024,
11.00-12.00 uur
Invulsessie Woo-index (KOOP) Nu deelnemen aan de vergadering
Maandag 21-10-2024,
15.00-16.00 uur
Invulsessie Woo-index (KOOP) Nu deelnemen aan de vergadering
Donderdag 10-10-2024,
15.00-16.00 uur
Inloopspreekuur ervaring opdoen actieve openbaarmaking Inschrijven
Donderdag 31-10-2024,
15.00-16.00 uur
Inloopspreekuur ervaring opdoen actieve openbaarmaking Inschrijven