Twee nieuwe hulpmiddelen voor Woo-informatiecategorie Beschikkingen

‘Beschikkingen’ is een van de 17 informatiecategorieën die op termijn verplicht actief openbaar gemaakt moeten worden. Voor veel organisaties is dit een omvangrijke en complexe categorie. Om organisaties bij het openbaar maken van beschikkingen te helpen, hebben RDDI en programma Open Overheid twee hulpmiddelen ontwikkeld: de Uitzonderhulp en de keuzehulp ‘Beschikkingen integraal of in een overzicht openbaar maken’.

Je vindt deze hulpmiddelen hier:

Uitzonderhulp

Niet alle soorten beschikkingen maak je actief openbaar. In de Woo staan 21 uitzonderingen: soorten beschikkingen die je niet actief openbaar maakt. Bijvoorbeeld omdat er zo veel persoonsgevoelige informatie in staat, dat na het weglakken daarvan geen inhoud meer over zou blijven. De Uitzonderhulp is een hulpmiddel dat je helpt bij het bepalen of een beschikking onder een van deze uitzonderingen valt. 

Keuzehulp Beschikkingen integraal of in een overzicht openbaar maken

De Woo geeft organisaties de keuze tussen het integraal openbaar maken van beschikkingen (het volledige document) en het openbaar maken van de belangrijkste informatie uit elke beschikking, in de vorm van een overzicht.

De keuzehulp geeft als hulpmiddel een aantal overwegingen die helpen bij het maken van een weloverwogen keuze om van een overzicht gebruik te maken, of de beschikkingen integraal openbaar te maken. 

Begin op tijd

Gebruik deze hulpmiddelen bij (het voorbereiden van) de openbaarmaking van beschikkingen! Dit is een complexe categorie, dus begin op tijd.