Koninklijk besluit tranche 1 gepubliceerd

Het staat officieel vast: per 1 november 2024 moeten organisaties de eerste vijf informatiecategorieën in de Wet open overheid (Woo) actief openbaar maken. Het koninklijk besluit waarin staat dat deze onderdelen van de wet per 1 november in werking treden, is vandaag in het Staatsblad gepubliceerd.

Over de datum van 1 november 2024 en de inhoud van de informatiecategorieën is al eerder gecommuniceerd op deze website en sociale media. Zo berichtten we anderhalve week geleden over de publicatie van de ministeriële regeling Actieve openbaarmaking Woo, waarin precies is aangegeven wat onder de informatiecategorieën valt en hoe deze openbaar gemaakt moeten worden. Het koninklijk besluit bevat geen nieuwe informatie, maar maakt de eerder gecommuniceerde datum officieel.

Informatiecategorieën in koninklijk besluit

Het gaat in het koninklijk besluit om de volgende informatiecategorieën:

  • wetten en algemeen verbindende voorschriften,
  • overige besluiten van algemene strekking,
  • informatie over de organisatie en werkwijze,
  • bereikbaarheidsgegevens en
  • vergaderstukken van de Staten-Generaal.

Meer informatie over de inhoud van deze categorieën lees je in de ministeriële regeling.

Aan de slag!

In samenwerking met de praktijk is het afgelopen jaar gewerkt aan de vaststelling van de werkdefinities van de categorieën Organisatie en werkwijze (1d) en Bereikbaarheidsgegevens (1e). Ook is er een Handreiking Organisatie en werkwijze en Bereikbaarheidsgegevens beschikbaar waarin staat hoe je deze informatie via de Woo-index openbaar maakt. In de werkdefinities en de handreiking staan dezelfde regels als in de ministeriële regeling, maar meer praktijkgericht beschreven. Gebruik deze dus om jouw organisatie voor te bereiden op 1 november.

Wil je weten hoe jouw organisatie ervoor staat, en welke informatie voor deze eerste categorieën eventueel nog ontbreekt? Check dan dit overzicht op de website van Logius/KOOP.

Toch nog vragen, of behoefte aan ondersteuning?

Kom naar de digitale invulsessies en/of inloopspreekuren!

Datum Betreft Naar Teams of inschrijving
Woensdag 16-10-2024,
11.00-12.00 uur
Invulsessie Woo-index (KOOP) Nu deelnemen aan de sessie
Maandag 21-10-2024,
15.00-16.00 uur
Invulsessie Woo-index (KOOP) Nu deelnemen aan de sessie
Donderdag 31-10-2024,
15.00-16.00 uur
Inloopspreekuur ervaring opdoen actieve openbaarmaking Inschrijven