"Kijk meer naar wat je kunt delen met de mensen voor wie je het doet"

“Ik doe het niet voor mezelf, maar voor anderen. Ik vertegenwoordig collega’s en moet weten wat zij belangrijk vinden. Het is mijn taak om zo goed mogelijk te doen wat in hun belang is.”  Flora Palimetaki is als senior inspecteur, vicevoorzitter van de ondernemingsraad van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, vervangend vicevoorzitter van de Departementale ondernemingsraad (DOR) van het ministerie van VWS en lid van de Groepsondernemeningsraad Rijk. Voor haar is zorgvuldig en open werken niet alleen van belang voor de samenleving. Ook intern spelen deze waarden een grote rol. 

Flora Palimetaki
Flora Palimetaki is als senior inspecteur, vicevoorzitter van de ondernemingsraad van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, vervangend vicevoorzitter van de Departementale ondernemingsraad (DOR) van het ministerie van VWS en lid van de Groepsondernemeningsraad Rijk.

Wat betekent zorgvuldig en open werken voor jou?

"Zorgvuldig werken betekent voor mij luisteren. Luisteren naar iedereen die betrokken is bij een onderwerp: bestuurders, managers, medewerkers, het maakt niet uit. Het is belangrijk daarbij niet direct te oordelen. Maar juist te horen wat belangrijk is voor iedereen, om daarna te proberen het goede te doen vanuit de ondernemingsraad.

Door open te werken leg je verantwoording af. Je laat zien wat je hebt gedaan, met wie je hebt gesproken en wat het resultaat daarvan is. We maken bijvoorbeeld notulen openbaar en delen adviezen en instemmingen waarin wij zo nodig verwijzen naar gebruikte bronnen. Bij bronnen kun je denken aan bijvoorbeeld rapporten van andere organisaties over een onderwerp. Alles is toegankelijk voor collega’s via ons intranet. Zo kunnen zij zien wat er besproken is en vragen stellen als ze dat willen."

Waarom is zorgvuldig en open werken belangrijk voor jou?

"Ik doe het niet voor mezelf, maar voor anderen. Ik vertegenwoordig collega’s en moet weten wat zij belangrijk vinden. Het is mijn taak om zo goed mogelijk te doen wat in hun belang is.  

Natuurlijk kun je nooit iedereen tevreden stellen. Maar door alles open te delen, zoals notulen, adviezen en instemmingen, kunnen collega’s zien wat er is gedaan en waarom. Dat helpt om te laten zien dat we als ondernemingsraad niet zomaar iets doen, maar dat er echt goed is nagedacht. Dus ook als niet iedereen het ermee eens is, kun je laten zien dat je zorgvuldig bent geweest."

Mensen kloppen op je deur of sturen een app’je: mag ik iets met je delen? Dat vertrouwen is iets om stil van te worden. Het vraagt dienstbaarheid en de moed om te ontvangen zonder direct zelf een oordeel te hebben of er iets van te vinden.

Hoe pas je dit toe in je werk?

"In een ondernemingsraad heb je twee belangrijke instrumenten van medezeggenschap: advies geven, gevraagd en ongevraagd, en al dan niet instemming geven op een voorgenomen besluit van de bestuurder. Om dat te kunnen doen moet je weten wat belangrijk is voor medewerkers én bestuurder. Door zorgvuldig te luisteren en informatie te verzamelen haal je input op voor het geven van een advies of instemming. 

Zo zijn wij binnen de Groepsondernemingsraad Rijk (GOR) bezig met het onderwerp sociale veiligheid. Daarvoor maken we nu een initiatiefvoorstel. We lezen rapporten, halen informatie op bij collega’s en spreken ook met beleidsmedewerkers. Op deze manier proberen we een stuk te maken waarvan wij als GOR denken dat het voor iedereen van toegevoegde waarde is. Hierbij houden we ook in de gaten dat er draagvlak is. Je kunt een mooi voorstel maken, maar als er geen steun voor is bij bestuurders, dan werkt het niet. Dus ook daar halen we op wat zij beleven bij een onderwerp en geven we terug wat we uit de organisatie hebben gehaald en waar de overeenkomsten en verschillen zitten. Door hier open over te zijn, blijf je in gesprek en in verbinding."

Hoe zou je deze werkwijze vertalen naar andere overheidsorganisaties?

"Kijk meer naar wat je kunt delen met de mensen voor wie je het doet. We worden betaald uit belastinggeld, dat we met z’n allen opbrengen. Dat brengt ook een verantwoordelijkheid met zich mee. Burgers kunnen veel meer betrokken worden bij de vraag: doen we de goede dingen? Want dat is ook een vorm van zorgvuldig en open werken. We betrekken burgers al meer, maar we moeten blijven nadenken hoe dat nog meer kan. Zoals we dat ook bij de OR doen. Nodig mensen uit om feedback te geven en input te leveren." 

Wat wil je collega’s meegeven als het gaat om zorgvuldig en open werken?

"Sta open voor wat collega’s belangrijk vinden. In de breedste zin van het woord. Dit betekent ontvangen, dankjewel zeggen, respect hebben en waardering uitspreken. Zelfs als je het als persoon ergens niet mee eens bent. Mensen kloppen op je deur of sturen een app’je: mag ik iets met je delen? Dat vertrouwen is iets om stil van te worden. Het vraagt dienstbaarheid en de moed om te ontvangen zonder direct zelf een oordeel te hebben of er iets van te vinden. Binnen de verschillende lagen van ondernemingsraden werken wij zo open en transparant mogelijk aan wat de OR, de DOR of de GOR ergens van vindt. Hierover stemmen wij af met de bestuurder. Openstaan, luisteren en respect, zijn voor mij de belangrijkste voorwaarden om mijn werk als OR-lid te doen. We mogen dit werk doen voor Nederland, en dat is een groot goed in onze democratie."

Wat kun jij doen om bij te dragen aan een open overheid?

De transitie naar een open overheid vraagt van ons allemaal dat we ons werk Zorgvuldig & Open doen. Weten wat dat betekent? Bekijk wat jij (anders) kunt doen!