Wat kun jij doen om bij te dragen aan een open overheid?
De transitie naar een open overheid vraagt van ons allemaal dat we ons werk Zorgvuldig & Open doen. Weten wat dat betekent? Bekijk hieronder alvast wat jij (anders) kunt doen!
![Alexandra werkt zorgvuldig en open](/binaries/medium/content/gallery/openoverheid/attentie-afbeeldingen/zo/alexandra.jpg)
Sla informatie goed en centraal op
Alle belangrijke overheidsinformatie die je gebruikt, moet betrouwbaar, volledig en snel beschikbaar zijn. Daarom moet die informatie op een plek staan waar jij en je collega's het makkelijk kunnen vinden. Niet alleen de definitieve versies van notities, maar ook concepten. En óók e-mails, chatberichten, foto's, video's of bijvoorbeeld een flipover met afspraken sla je centraal op.
Lees op Rijksportaal* meer over welke informatie je moet bewaren én waar je dit opslaat.
![Hendrik werkt zorgvuldig en open](/binaries/medium/content/gallery/openoverheid/attentie-afbeeldingen/zo/hendrik.jpg)
Neem je schrijfstijl eens onder de loep
Als je werkt voor het Rijk, zou het zomaar kunnen dat een tekst die jij schrijft direct óf later openbaar wordt gemaakt. Omdat we willen dat burgers de teksten van de overheid kunnen begrijpen, is het belangrijk om bij alles wat je schrijft direct rekening te houden met de begrijpelijkheid van je tekst.
Lees op Rijksportaal* meer over schrijven voor openbaarheid.
![Shajed werkt zorgvuldig en open](/binaries/medium/content/gallery/openoverheid/attentie-afbeeldingen/zo/shajed.jpg)
Doe mee aan trainingen en opleidingen
Als rijksmedewerker ben je zelf verantwoordelijk voor je eigen informatiehuishouding. Het is daarom belangrijk om deze op orde te hebben en te houden. Via het Leerhuis Informatiehuishouding kun je verschillende trainingen en opleidingen volgen om je kennis en vaardigheden op dit gebied te vergroten.
![Ila werkt zorgvuldig en open](/binaries/medium/content/gallery/openoverheid/attentie-afbeeldingen/zo/ila.jpg)
Bespreek uitdagingen en ethische dilemma’s
Dat alle overheidsinformatie openbaar kan worden, kan best spannend zijn. Toch is het belangrijk om vrij te blijven adviseren. Daarom is het belangrijk om in gesprek te blijven over uitdagingen en ethische dilemma’s. Daarvoor zijn bijvoorbeeld gesprekskaarten ontwikkeld.
Lees op Rijksportaal* meer over dilemma’s bij actief openbaar maken.
![Tom werkt zorgvuldig en open](/binaries/medium/content/gallery/openoverheid/attentie-afbeeldingen/zo/tomb.jpg)
Zorg dat gevoelige informatie beschermd blijft
Sommige informatie vraagt om extra bescherming. Bijvoorbeeld omdat de informatie vertrouwelijk is of privacygevoelig. Zorg dus dat je weet welke informatie niet openbaar mag worden en neem de juiste maatregelen om die informatie te beschermen.
Lees op Rijksportaal* meer over omgaan met vertrouwelijke informatie.
![Ga naar Rijksportaal](/binaries/medium/content/gallery/openoverheid/attentie-afbeeldingen/zo/tegels_1080x720_zo_d.png)
Weten wat je nog meer kunt doen?
De meeste Rijksorganisaties hebben een eigen programma of project voor activiteiten die bijdragen aan een open overheid. Meer weten over wat jouw organisatie doet? Kijk dan op Rijksportaal.
*Geen Rijksportaal? Zoek dan op informatie over open overheid en informatiehuishouding op je eigen intranet.