Advies programma Beter Samen Werken

In het programma Beter Samen Werken (BSW) werken vier departementen samen aan het verbeteren van de informatiehuishouding (IHH) door het vernieuwen van de ICT-ondersteuning. Rijksbreed is afgesproken dat andere departementen de gerealiseerde oplossing later kunnen overnemen. Het Adviescollege ICT-toetsing heeft op verzoek van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een onderzoek uitgevoerd naar dit programma. De conclusies en het advies is te lezen in dit advies.

Conclusies

  • De rijksbrede ambitie ondersteunen wij, maar programma BSW gaat die ambitie niet realiseren omdat de basis ervoor ontbreekt.
  • Voor de vier kopgroepdepartementen is het onzeker of BSW tot een werkbare oplossing gaat leiden: de voorgestelde oplossingsrichting kent nog grote onzekerheden en de aanpak is op onderdelen risicovol.

Advies

  •  Zorg voor een stevige basis voor die stapsgewijze convergentie. Richt daartoe een rijksbrede besturing in die zorgt dat partijen hun verantwoordelijkheid kunnen nemen en concretiseer de rijksbrede ambitie.

  • De vier kopgroepdepartementen adviseren we om de gekozen oplossingsrichting eerst te valideren alvorens de aanbesteding te starten en direct te starten met het realiseren van concrete verbeteringen binnen de huidige omgeving.