Werkomgeving van de toekomst

Het programma Beter Samen Werken (BSW) is onderdeel van het programma Open Overheid. BSW is opgezet met een duidelijk doel voor ogen: het creëren van een optimale digitale werkomgeving voor de rijksambtenaar. Niet zomaar een werkomgeving, maar een die ons helpt samen te werken over organisatiegrenzen heen en tijd bespaart. Zo werken we verder aan een transparante, open overheid.

De nieuwe digitale werkomgeving zorgt er mede voor dat informatie makkelijker vindbaar, beschikbaar en betrouwbaar is. Daarnaast zorgen we ervoor dat zaken zoals duurzame toegankelijkheid, archivering en privacy centraal staan. De nieuwe omgeving zal ons beter ondersteunen om goed met informatie om te gaan; makkelijker samenwerken en minder zoeken. In eerste instantie ligt de focus op de (beleids-)processen van de departementen en de uitvoeringsorganisaties. Samen werken we aan een open en goed functionerende overheid.

Ambtenaar centraal

Het programma is opgezet vanuit een intensieve samenwerking tussen de departementen Financiën, SZW, VWS en BZK. Samen met SSC ICT en RVIHH wordt er hard gewerkt aan het ontwerpen, bouwen en implementeren van de nieuwe werkomgeving, waarin de ambtenaar vanzelfsprekend centraal staat. De vier genoemde departementen zullen als eerste gebruik maken van de nieuwe digitale werkomgeving.

Over Beter Samen Werken

Als overheid werken we voor Nederland: mensen moeten voorop staan bij alles wat we doen. We willen begrijpen wat er speelt, de samenleving betrekken bij besluitvorming en ons laten uitdagen om het beter te doen. Daarvoor is het belangrijk dat we informatie actief openbaar maken, goed en tijdig reageren op informatieverzoeken en onze informatie toegankelijk en inzichtelijk maken.

Directe aanleiding voor het ontstaan van het programma BSW is het actieplan ‘Open op Orde, wat gaat over de verbetering van de informatiehuishouding van de Rijksoverheid als reactie op het rapport ‘Ongekend onrecht’ van de Parlementaire Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag (POK).

De huidige digitale informatiehuishouding van de overheid is nu namelijk nog niet op orde. En een goede informatiehuishouding is essentieel voor het functioneren van de democratie. Gebrekkige ondersteuning werd in 2014 al geconstateerd door de inspectie OE en in 2022 herhaald en bevestigd door de Open State Foundation.

In het rapport ‘Matglas’ van Open State Foundation en het Instituut Maatschappelijke Innovatie wordt deze conclusie ook getrokken: “er moet nodig technische innovatie plaatsvinden op het gebied van informatiehuishouding, maar dit zal gepaard moeten gaan met een cultuuromslag naar ‘openbaar, tenzij’. Alleen dan zal een moderne informatiehuishouding ook echt bijdragen aan een open overheid.”

Als vervolg op ‘Matglas’ kwam in 2024 het onderzoek ‘Blaadjes op het spoor’ uit, dit onderzoek analyseert de afhandeling van informatieverzoeken onder de Wet open overheid door de ministeries. Ook daaruit bleek dat de informatiehuishouding bij de overheid niet op orde is, ‘en dat belemmert het open delen van overheidsdata.’

Makkelijk en snel

Iedereen moet overheidsinformatie makkelijk kunnen vinden en begrijpen, én snel antwoord krijgen op vragen - nu en in de toekomst. Daarnaast moeten ambtenaren zelf ook makkelijker en overzichtelijker kunnen werken. Onze ambities zijn groot, net als de uitdagingen waarvoor we staan. Daarom zetten we hoog in op een cultuur van openheid, professioneel informatiebeheer en werkprocessen en de systemen die dat gaan ondersteunen. Samen gaan we voor een open, transparante, dienstbare én responsieve overheid.

Doel

Het doel van het programma Beter Samen Werken is om een werkomgeving voor elke ambtenaar te ontwerpen, bouwen én implementeren die de medewerker beter dan nu gaat ondersteunen en ontzorgt op zaken rondom de informatiehuishouding. Daardoor kan een open, transparante, dienstbare en responsieve overheid ontstaan. Dit doen we natuurlijk niet zomaar, dit doen we om als overheid te groeien in de wijze waarop onze informatiehuishouding. Zodat we kunnen samenwerken over organisatiegrenzen heen en steeds transparanter worden om uiteindelijk een open, transparante overheid te zijn.

Het programma wil voor medewerkers van ministeries een modernisering van de digitale werkomgeving realiseren, waarin effectief samenwerken gecombineerd wordt met een goede, betrouwbare en beter beheersbare informatiehuishouding. Dit programma streeft ernaar het volgende bereiken:

  • Verminderen van de informatieberg;
  • Meer uniformiteit in werkwijze
  • Makkelijker maken van samenwerken en beheren van informatie

Wil je meer weten over Beter Samen Werken en wat er vooraf ging aan het ontstaan hiervan? Hier vind je de rapporten (en meer) die hierboven worden genoemd:

Open op orde: generiek actieplan informatiehuishouding Rijksoverheid | Rapport | Rijksoverheid.nl

ACOI-advies functie Regeringscommissaris Informatiehuishouding

Aanbiedingsbrief bij generiek actieplan informatiehuishouding 'Open op orde'

Onderzoek naar Wet open overheid wijst uit: veel actie, maar weinig resultaat – Open State Foundation

Duurzaam duurt het langst | Rapport | Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed

Blaadjes op het spoor - Open State Foundation

Alles is niets. Advies over meerjarenplannen digitale informatiehuishouding - ACOI

Hoofdstuk 7. Goed bestuur en sterke rechtsstaat | Regering | Rijksoverheid.nl

Activiteiten

Inspiratiesessie Nationaal Archief 17 oktober

In deze sessie staan kennisuitwisseling en creatief (mee)denken over oplossingen centraal, waarbij we hopen dat er vooral ook inspirerende nieuwe inzichten ontstaan.

Activiteitendata

  • Datum
  • Tijd -
  • Locatie Nationaal Archief

Nieuws

Abonneren op nieuws van deze organisatie Meer nieuws