Totstandkoming kabinetsreactie Woo-invoeringstoets
In de kabinetsreactie op de Woo-invoeringstoets van 21 juni heeft het kabinet aangekondigd dat het meer informatie actief openbaar wil maken, bijvoorbeeld over dossiers waar veel publieke belangstelling voor is. Daarom zijn nu de meest relevante documenten rondom de totstandkoming van de Woo-invoeringstoets en de bijbehorende kabinetsreactie actief openbaar gemaakt.
De verslagen van alle overleggen zijn teruggebracht tot die passages die betrekking hebben op (de kabinetsreactie op) de invoeringstoets.
Tijdlijn totstandkoming kabinetsreactie Woo-invoeringstoets
-
2023-2024
-
Op 23 januari 2023 wordt de opzet van de invoeringstoets op de Wet open overheid (Woo) besproken met de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Ter invulling van de evaluatietoets worden verschillende opties voorgelegd aan de minister.
-
Op 16 maart vindt het commissiedebat Wet open overheid plaats. Tijdens het commissiedebat doet de minister van BZK de volgende toezegging aan de Kamer: ‘Toegezegd is om in de tweede helft van 2023 een invoeringstoets op de Woo uit te voeren, waarin zowel de knelpunten die spelen bij de ministeries en de Hoge Colleges van Staat worden meegenomen. De Kamer ontvangt de resultaten van de invoeringstoets met daarbij concrete aanbevelingen voor de Woo.’
-
Op 17 april wordt de stand van zaken rondom de Woo-invoeringstoets besproken met de minister van BZK. Tijdens dit overleg wordt besloten dat het onderzoeksbureau op basis van de feitelijke inventarisatiestudie naar knelpunten ook met concrete aanbevelingen moet komen voor de geconstateerde knelpunten. Daarnaast is tijdens dit overleg besloten om het Adviescollege openbaarheid en informatiehuishouding (ACOI) en de Regeringscommissaris Informatiehuishouding (RC IHH) te vragen om te reflecteren op de uitkomsten van de invoeringstoets en te komen met een advies.
-
Op 5 juni vindt er opnieuw overleg plaats over de invoeringstoets Woo met de minister van BZK. Tijdens het overleg wordt de beoogde invulling van de begeleidingscommissie besproken.
-
Op 17 juli ontvangt de Tweede Kamer een brief over de uitvoering van de moties en toezeggingen van de Wet open overheid. Hierin wordt de Woo-invoeringstoets aangekondigd en de gepubliceerde onderzoeksopdracht gedeeld.
-
In september 2023 wordt, als gevolg van de benoeming van minister Bruins Slot als minister van Buitenlandse Zaken, de verantwoordelijkheid voor de Woo overgedragen aan de staatssecretaris van BZK. De staatssecretaris BZK ontvangt daarom een nota met de laatste stand van zaken rondom de invoeringstoets. Het gaat met name over de nieuwe planning en de adviesaanvraag aan het ACOI.
-
Op 1 november vindt in het filmmuseum Eye Amsterdam een evenement rondom de Woo-invoeringstoets plaats. Ongeveer zeventig deelnemers, bestaande uit journalisten, ambtenaren uit verschillende overheidslagen en maatschappelijke organisaties zijn hierbij aanwezig. De onderzoekers hebben de bevindingen van dit evenement betrokken bij het eindrapport.
-
Op 7 december verstuurt de staatssecretaris van BZK het rapport van de Woo-invoeringstoets aan de Eerste en Tweede Kamer. De Woo-invoeringstoets concludeert onder andere dat overheidsorganisaties de Woo nog niet goed uitvoeren en dat de Woo leidt tot een grote uitvoeringslast voor overheidsorganisaties. De staatssecretaris zegt toe in de eerste helft van 2024, nadat het ACOI en de RC IHH hun adviezen hebben uitgebracht, een kabinetsreactie naar de Kamer te sturen.
-
Op 8 december stuurt de staatssecretaris van BZK een adviesaanvraag over openbaarmaking op verzoek en de Woo-invoeringstoets naar de RC IHH.
-
Op 31 januari brengt de RC IHH zijn advies uit waarin wordt gereflecteerd op de Woo en het verbeteren van de werking van de Woo, voor zowel gebruikers als uitvoerders van de wet. De RC IHH doet in zijn advies een viertal aanbevelingen:
- Ga direct aan de slag met procesverbetering.
- Stuur op een verbeterde werkomgeving en werkbaar informatiebeheer.
- Voorkom disproportionele werklasten en misbruik.
- Doe meer fundamenteel onderzoek naar de invloed van transparantie op het functioneren van het openbaar bestuur.
-
In februari wordt de invoeringstoets met bijbehorende aanbevelingen en het proces en de aanpak voor de kabinetsreactie in diverse rijksbrede overleggen besproken:
- Zie hier het voorliggende aanbiedingsformulier met bijbehorende nota
- Verslag van het Interdepartementaal Overleg Open Overheid (IOOO) op 25 januari 2024
- Verslag van het Interdepartementaal Woo-overleg (IWO) op 6 februari 2024
- Verslag van het Interdepartementaal Hoofdenoverleg Juridische Zaken (IHJZ) op 13 februari 2024
- Verslag uit de besluitenlijst van de Interdepartementale Commissie Bedrijfsvoering Rijk (ICBR) op 27 februari 2024
- Verslag van het Interdepartementaal Overleg Wetgeving en Juridische Zaken (IOWJZ) op 29 februari 2024
- Zie hier het voorliggende aanbiedingsformulier met bijbehorende nota
-
In een nota wordt de staatssecretaris op de hoogte gebracht van de laatste stand van zaken en over de opzet van de kabinetsreactie invoeringstoets Woo. Bij de nota zitten twee bijlagen. De eerste bijlage betreft een opsomming van de aanbevelingen van de RC IHH. De tweede bijlage betreft een overzicht van openbaarheidswetgeving en de uitvoering daarvan in verschillende Europese landen.
-
Op 18 maart vindt een overleg plaats tussen de ministeries van BZK, EZK en SZW over de kabinetsreactie op de Woo-invoeringstoets. De ministeries van EZK en SZW hebben een koplopersrol voor de kabinetsreactie op de Woo-invoeringstoets.
-
Op 21 maart wordt tijdens een IOOO-vergadering de kabinetsreactie op de Woo-invoeringstoets besproken. Aan de deelnemers van de vergadering wordt een toelichting gegeven op het proces en de laatste stand van zaken wordt gedeeld.
-
Op 2 april vindt een overleg plaats met de staatssecretaris van BZK. Ten behoeve van dit overleg ontvangt de staatssecretaris een nota waarin zij geïnformeerd wordt over mogelijke oplossingsrichtingen voor de bestaande uitvoeringsproblematiek rondom de Woo. Bij de nota zijn twee bijlagen bijgevoegd.
-
Op 16 april wordt de eerste conceptversie van de kabinetsreactie op de Woo-invoeringstoets met de staatssecretaris van BZK besproken.
-
Op 25 april wordt het advies van het ACOI ‘Wat kan ik voor u doen?’ naar aanleiding van de invoeringstoets door de staatssecretaris van BZK aangeboden aan de Eerste en Tweede Kamer. Tegelijkertijd wordt het onderzoek van het ACOI ‘Rechters aan het WOOrd’ over de Woo-praktijk naar beide Kamers gestuurd.
-
Op 7 mei vindt een overleg plaats tussen BZK en de koplopersgroep (de ministeries van EZK en SZW). Tijdens dat overleg wordt de actuele stand van zaken van de kabinetsreactie en het vervolgproces besproken.
-
Een nieuwe conceptversie van de kabinetsreactie wordt op 13 mei besproken met de staatssecretaris van BZK. Middels een nota wordt de staatssecretaris opnieuw op de hoogte gebracht over de laatste stand van zaken en het verdere proces.
-
Op 16 mei wordt de kabinetsreactie kort besproken in het IOOO.
-
Vervolgens wordt op 21 mei 2024 voor de eerste keer een conceptversie van de kabinetsreactie besproken in de ICBR.
-
Op 4 juni wordt opnieuw een conceptversie van de kabinetsreactie in de ICBR besproken. Na bespreking wordt besloten de brief te agenderen in het Secretarissen-Generaal Overleg (SGO) van 12 juni.
-
Op 10 juni wordt de concept-kabinetsreactie weer besproken met de staatssecretaris van BZK. In de bijbehorende nota wordt de staatssecretaris gevraagd akkoord te gaan met aanbieding aan het Secretarissen-Generaal Overleg (SGO) en de Ministerraad (MR).
-
De kabinetsreactie op de Woo-invoeringstoets wordt besproken in het SGO van 12 juni. Het SGO besluit dat de brief na redactionele aanpassingen in de volgende ministerraad (MR) geagendeerd kan worden.
-
De kabinetsreactie wordt in de MR van 21 juni behandeld. De MR stemt in met de kabinetsreactie en verzending naar de Eerste en Tweede Kamer.
De kabinetsreactie op de Woo-invoeringstoets wordt door de staatssecretaris van BZK, mede namens de staatssecretaris van Cultuur en Media, aangeboden aan de Eerste en Tweede Kamer.
-