Doelgroepen
Op deze pagina lees je meer over de doelgroepen van het Open Huis.
IT Architectuur & Infrastructuur
Het ICT-landschap van het Rijk kent een complexe infrastructuur. Om het allemaal zo efficiënt mogelijk in te richten werken bij de Rijksoverheid diverse architecten.
Architectuur & Infrastructuur richt zich op professionals die zich bezighouden met het ontwerp, de planning, implementatie en het beheer van IT-infrastructuren en -systemen. Dit omvat onder andere netwerkarchitectuur, systeemarchitectuur, cloud computing, virtualisatie en serverbeheer. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Enterprise, Solution, Data of netwerkarchitecten maar ook cloud engineers, netwerkbeheerders en systeembeheerders.
IT Development & Testing
Een groot deel van Nederland draait op code. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het inloggen met DigiD, elk jaar je belastingaangiften doen, maar ook bijvoorbeeld onbemande onderzeeboten van Defensie. Allemaal mogelijk dankzij onze developers en testers.
Onder Development & Testing verstaan wij IT’ers, die zich bezighouden met het ontwikkelen, testen en onderhouden van softwaretoepassingen en systemen. Dit omvat onder andere softwareontwikkeling (frontend en backend developers, full-stack developers), software-engineering, testautomatisering (test engineer, test automation engineer) en QA.
IT Security & Privacy
Het is natuurlijk van groot belang dat alle digitale systemen van de Rijksoverheid zo veilig mogelijk zijn. Net zo belangrijk is dat de gegevens van 17 miljoen Nederlanders veilig bewaard en verwerkt worden. De gevolgen van een cyberaanval of een datalek zouden voor Nederland desastreus kunnen zijn.
Cybersecurity & Privacy richt zich op het beschermen van gevoelige informatie en systemen tegen ongeoorloofde toegang en aanvallen. Ook zorgen zij ervoor dat de wet- en regelgeving op het gebied van privacy en gegevensbescherming nageleefd wordt. Banen die tot deze doelgroep behoren zijn onder andere cybersecurity-analisten, ethical hackers, securityconsultants, beveiligingsarchitecten, compliance officers en privacyofficers.
IV Informatiebeleid & strategie
De juiste gegevens op het juiste moment op de juiste plek? Als adviseur bij de Rijksoverheid op het gebied van informatiebeleid en -strategie maak jij je hier sterk voor. Of je je nu bezighoudt met digitale transformatie, innovatie, veranderende wetgeving, ketensamenwerking of informatiebeveiliging. Dat doe je voor burgers en bedrijven. Maar ook voor collega’s, zodat zij hun werk goed kunnen doen.
Bij informatiebeleid en strategie wordt er gekeken naar o.a. beleid maken op de omgang van informatie: hoe lang bewaart men wat en hoe maken we de informatie transparanter? De focusgroep bestaat vooral uit collega’s die werken als informatiemanager, verandermanager of senior informatie adviseur.
IV Informatie-analyse
Cyberspionage signaleren. Terroristische dreigingen onderscheppen. Klimaatonderzoek ondersteunen. Of met digitaal forensisch onderzoek misdrijven oplossen. Werk je als data analist, data engineer of data scientist bij de Rijksoverheid, dan doe je werk dat ertoe doet. En krijg je de kans om volop te innoveren met big data, rekenmodellen, slimme algoritmes en geavanceerde tools.
Informatie-analyse speelt zich vooral af in het tactische vlak van informatiebeheer. Het betreft veelal de vertaling van de strategische plannen, naar de uitvoer in de operationele kant. Een veelzijdige groep dus die zich vinden in functies zoals data-analist, adviseur DIV en datastewards.
IV Beheer
Zonder ICT is Nederland nergens. Van de Belastingdienst tot het KNMI en van Defensie tot de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit: de informatiesystemen goed laten functioneren is overal topprioriteit. De collega’s van beheer houden Nederlands belangrijkste systemen en software in de lucht.
Beheer is de groep die bezig is met de operationele kant van informatiebeheer. Denk hierbij aan functioneel beheerders, archivarissen en recordmanagers.