Innovatielabs
Verschillende partijen zijn bezig met innovatie, om de informatiehuishouding toekomstbestendig te maken. Het is nadrukkelijk de bedoeling om hierbij samen te werken en elkaar aan te vullen. Op dit moment wordt er vanuit het Future Lab van RDDI gewerkt aan een verkenning om het innovatielandschap in kaart te brengen. Vooruitlopend hierop staat hieronder de kernfocus beschreven van de betrokken partijen.
RDDI: Visievorming
Future Lab van het Rijksprogramma voor Duurzaam Digitale Informatiehuishouding (RDDI) kijkt naar wat maatschappelijke en technologische veranderingen betekenen voor de informatiehuishouding van de Rijksoverheid. Denk bijvoorbeeld aan de verdere digitalisering en nieuwe technologieën die onze manier van werken veranderen. Of naar steeds veranderende publieke waarden over bijvoorbeeld transparantie en privacy. Samen met rijksorganisaties verkent Future Lab de toekomst van de informatiehuishouding en helpt rijksorganisaties om dromen om te zetten in daden. Met andere woorden: het bewegen van visie naar de verankering van concrete tools, omgevingen en routines in de dagelijkse praktijk. Dit doet Future Lab door advies te geven op transitiepaden en door de kennis over toekomstverkenning en transitie toegankelijk te maken voor informatieprofessionals van het Rijk. Zie ook de pagina Toekomstvisies.
Nationaal Archief: Wicked problems
Het Nationaal Archief (NA) is het expertisecentrum informatiehuishouding. In hun Innovatielab onderzoekt het NA nieuwe methoden en technieken voor duurzame toegankelijkheid van informatie. Het NA kijkt ook kritisch of de bestaande methoden en technieken herzien moeten worden. In samenwerking met innovatiepartners zorgt het lab voor aansluiting tussen actuele vraagstukken uit de praktijk en innovatieve oplossingen. Het Innovatielab onderzoekt vernieuwende oplossingen voor actuele vraagstukken bij rijksoverheidsorganisaties onder een overkoepelend taai probleem, een zogenaamd ‘wicked problem’. Het eerste taaie probleem dat in het lab wordt onderzocht is de duurzame toegankelijkheid van tekstberichten. Het Innovatielab is een praktijk- en toekomstgerichte experimenteeromgeving gebaseerd op de principes van Design Thinking. Het probleem wordt multidisciplinair benaderd. Het vraagstuk van organisaties en de behoefte van gebruikers staan hierbij centraal.
I-partnerschap: Uitwisseling tussen overheid en onderwijs
I-partnerschap stimuleert innovatie binnen de rijksoverheid door de link tussen de rijksoverheid en het hoger onderwijs te versterken. I-partnerschap verbindt vraag en aanbod bijvoorbeeld op het gebied van stages, scriptieonderzoek en PhD-onderzoek. Daarnaast is I-partnerschap bezig om labs op te richten waar mbo, hbo en wo gezamenlijk informatiehuishoudingsvraagstukken vanuit de rijksoverheid kunnen oppakken. Het einddoel is goede dienstverlening aan burgers en bedrijven en een digitaal sterk Nederland. Er zijn op dit moment binnen I-partnerschap een tweetal labs in verschillende stadia van ontwikkeling: IHH lab West en IHH lab Noord. De primaire insteek van deze labs is om theorie en praktijk aan elkaar te koppelen.
Bureau regeringscommissaris: Aanjagen gewenste veranderingen
De taak van het Bureau regeringscommissaris (BRC) is onder andere het aanjagen van de gewenste veranderingen ten aanzien van het op orde brengen en verduurzamen van de informatiehuishouding van de overheid. De regeringscommissaris vindt de uitvoering van het generieke actieplan Open op Orde een noodzakelijke ‘restauratie’. Om de huidige problematiek aan te pakken is een transformatie nodig naar een responsieve overheid. Het BRC ziet het als zijn rol om te duiden welke aanpassingen aan de huidige informatiehuishouding noodzakelijk zijn om te kunnen faciliteren dat de overheid daadwerkelijk responsief kan werken. Hiermee brengt BRC de ‘informatiehuishouding innovatiebehoefte’ in beeld. Om de gewenste ontwikkelingen aan te jagen, werkt BRC onder andere een zogenaamde ‘agora functie’ uit en de oprichting van een informatieacademie.
Doc-Direkt: Innovatie van informatiebeheer
Doc-Direkt is het expertise- en dienstencentrum Informatiehuishouding (IHH) dat passende innovatieve, generieke diensten en expertise levert voor de IHH-opgave van het Rijk. Het draagt zorg voor integraal archief-, informatie- en databeheer. Voor de IHH-opgave is eigentijds digitaal gereedschap nodig. Het leveren van dat gereedschap wordt steeds meer uitbesteed aan externe leveranciers. Doc-Direkt verbindt als rijksorganisatie de vraag van het Rijk aan de mogelijkheden van de markt. Doc-Direkt hanteert een open innovatie werkwijze en innoveert samen met marktpartijen en kennisinstituten. Zij levert expertise voor toepassing en verbetering van de IHH.
Instrumenten en diensten van Future Lab
Om ambtenaren en professionals zo goed mogelijk te helpen met het anticiperen op de toekomst van informatiehuishouding vind je verschillende tools onder ‘Instrumenten en diensten’. Op dit moment zijn de volgende instrumenten beschikbaar:
-
Samen tot nieuwe inzichten komen, dat is het doel van Demo Donderdag. Elke derde donderdag van de maand kun je aansluiten bij een informele digitale sessie rondom een nieuwe high tech applicatie binnen de informatiesector.
-
Lees hier alles over het programma Future Lab van de RDDI.
-
In het magazine van RDDI lees je alles over het project Future Lab.
-
In de special Cover - Future Lab word je uitgenodigd om mee te denken over hoe de inzichten binnen jouw organisatie van toepassing kunnen zijn. Samen verkennen we de toekomst.
-
De Future Lab Instructie Werkateliers is er om zelf werkateliers te organiseren als informatieprofessional.
-
In dit online college Futureproof informatiehuishouding introduceren we een raamwerk dat handvatten biedt voor de ontwikkeling van een toekomstbestendige informatiehuishouding, met oog voor wat de samenleving van ons vraagt en verwacht.
Hulp nodig?
Heb je vragen of opmerkingen over de innovatie en toekomst van informatiehuishouding of instrumenten en diensten op deze pagina?