Wat betekent een écht open overheid in de praktijk?
Openbaarheid is het centrale thema in een special over Open Overheid. Het katern is te lezen in iBestuur Magazine (print en online) en ook als E-zine. In vier artikelen wordt ingezoomd op actuele ontwikkelingen zoals het Rijksdashboard voor Woo-verzoeken, het recente commissiedebat over de Wet open overheid en de herijking van het Actieplan Open Overheid. Ook deelt voormalig regeringscommissaris Arre Zuurmond zijn reflecties op de staat van de informatiehuishouding. Deze editie biedt inzichten, praktijkvoorbeelden en aanzetten tot verdere verbetering.
Rijksdashboard Woo-verzoeken

Het e-magazine besteedt aandacht aan het Rijksdashboard voor Woo-verzoeken, dat meer transparantie biedt over de afhandeling van verzoeken op basis van de Wet open overheid (Woo). Het artikel benadrukt het belang van duidelijke richtlijnen voor de uitvoering van de Woo, waarbij de balans tussen openbaarheid en privacy centraal staat.
Commissiedebat Wet open overheid
In het artikel over het commissiedebat Wet open overheid: ‘Meer balans tussen belang openbaarheid en uitvoerbaarheid’ komt naar voren dat Kamerleden en bewindspersonen erkennen dat de uitvoering van de Wet open overheid (Woo) beter moet. Tijdens het debat pleit de Kamer voor meer ondersteuning van uitvoeringsorganisaties en voor het versterken van de informatiehuishouding binnen de overheid. Ook is er aandacht voor het spanningsveld tussen openbaarheid en privacy. Duidelijk werd dat wetgeving alleen niet genoeg is; er is ook een cultuurverandering nodig binnen de overheid om écht open te gaan werken.
Herijking vijfde Actieplan Open Overheid
Daarnaast bevat de uitgave een artikel over de herijking van het vijfde Actieplan Open Overheid (2023–2027), met als thema: 'Open voor iedereen'. De maatschappelijke coalitie Over Informatie Gesproken (MCOIG) gaat de actiepunten uit het plan herijken. Daarbij gaan ze kijken welke punten uit het actieplan kunnen (omdat ze klaar zijn) en waar de ambitie groter mag. Het huidige plan bevat 17 actiepunten verdeeld over zeven thema’s, gericht op onder andere het actief verzamelen van ideeën van burgers, het beter voldoen aan informatiebehoefte en het stimuleren van een cultuuromslag naar meer openheid binnen overheidsorganisaties.
Inzichten voormalig regeringscommissaris Arre Zuurmond
Tot slot deelt voormalig regeringscommissaris Informatiehuishouding Arre Zuurmond de inzichten uit zijn recent verschenen eindrapportage Dwars door de Orde. Hij benadrukt dat er meer nodig is dan alleen technische verandering: er moet een fundamentele verandering in de informatiehuishouding van de overheid plaatsvinden. Ook de cultuur en organisatie moeten onder de loep worden genomen. Zuurmond pleit voor een overheid die samen met de samenleving beslissingen neemt, gebaseerd op een gelijkwaardige informatiepositie.
Lees hier om de uitgave van het e-magazine iBestuur.