VNG presenteert tussenstand implementatie Woo in Monitor 2024

Gisteren is de Monitor implementatie Wet open overheid (Woo) 2024 overhandigd aan Eva Heijblom, directeur-generaal Digitalisering en Overheidsorganisatie (DG DOO). Dat gebeurde tijdens het jaarlijkse iBestuur Congres voor i-bestuurders. De Monitor is een product van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Het iBestuur Congres 2024 vond dit jaar plaats in Nieuwegein. Ook deze keer was er volop ruimte voor kennisdeling, debat en netwerken. Dit keer rond het thema ‘Verdieping’. Tijdens het congres werd de Monitor implementatie Wet open overheid 2024 overhandigd aan Eva Heijblom, DG DOO. Deze Monitor van VNG, IPO en UvW geeft gemeenten, provincies en waterschappen waardevolle inzichten rond de implementatie van de Woo.

Op alle onderdelen beter

Gemeenten zijn actief bezig met de implementatie van de Wet open overheid (Woo). Zo is in 9 op de 10 gemeenten inmiddels een contactpersoon voor de Woo aangesteld. Om gemeenten verder te helpen, heeft de VNG een meerjarenplan opgesteld. Hierin staat dat er jaarlijks een monitor wordt uitgevoerd die laat zien hoe ver gemeenten zijn met de wet. De resultaten in de huidige monitor waren op alle onderdelen beter dan in 2023.

Nog veel werk

Wel ligt er nog veel werk voor een volledige en tijdige uitvoering van de Woo. Bijvoorbeeld in het beheer van e-mailberichten en de harmonisatie van kwaliteitsbeheersystemen. De verwachting is dat ontwikkelingen rond de Woo-index zullen gaan helpen. Dit kan ervoor zorgen dat organisaties informatie eenvoudiger openbaar kunnen gaan maken de komende periode.

“Ook inspiratie voor departementen”

Bij de ontvangst van de Monitor stond Eva Heijblom stil bij het werk dat de VNG, het Interprovinciaal Overleg (IPO), de Unie van Waterschappen en het Rijk samen verzetten. In het bijzonder rond zaken als actieve openbaarmaking en de informatiehuishouding. De monitor laat zien dat er gezamenlijk hard wordt gewerkt om van de Woo een succes te maken. Heijblom: "Dit is ook goede inspiratie voor de departementen.”