Vierde actiehoudersbijeenkomst Actieplan Open Overheid

Op 19 september vond de vierde actiehoudersbijeenkomst van het Actieplan Open Overheid 2023-2027 plaats. Tijdens de actiehoudersbijeenkomsten wisselen actiehouders ervaringen uit en is er de kans voor nadere kennismaking. Op deze manier blijft iedereen op de hoogte van de voortgang van het actieplan en worden de relaties binnen het actieplan netwerk versterkt. Speciale gast tijdens deze bijeenkomst was Paul Maassen, chief global programs van het Open Government Partnership (OGP).

De bijeenkomst werd afgetrapt door Jolein Baidenmann, programmamanager Openbaarheidsbeleid en plaatsvervangend directeur Programma Open Overheid. Zij benadrukte het belang van het Actieplan Open Overheid en de brede samenwerking met maatschappelijke en wetenschappelijke partijen binnen het programma: 

“Ik ben er trots op dat het actieplan tot stand is gekomen en wordt uitgevoerd in intensieve samenwerking tussen overheidspartijen en partners uit het maatschappelijk middenveld en de wetenschap. Hiermee zorgen we ervoor dat beleid wordt versterkt door kennis en kunde vanuit de samenleving. Bovendien stimuleren we de wetenschap en het maatschappelijk middenveld op het gebied van open overheid.”

Het Programma Open Overheid wil deze intensieve samenwerking de komende tijd onverminderd voortzetten. Tijdens de herijking van het actieplan in 2025 zal er de mogelijkheid worden geboden om het actieplan te vernieuwen en samenwerkingsverbanden te verstevigen. 

Jolein Baidenmann, programmamanager Openbaarheidsbeleid en plaatsvervangend directeur Programma Open Overheid
Beeld: ©Open Overheid
Jolein Baidenmann, programmamanager Openbaarheidsbeleid en plaatsvervangend directeur Programma Open Overheid

Bezoek van OGP

Paul Maassen van Open Government Partnership (OGP) reflecteerde tijdens zijn bijdrage vanuit een internationaal perspectief op het Nederlandse actieplan. Hij prees Nederlandse aanpak binnen het OGP als innovatief, productief en samenwerkend. Tegelijkertijd moedigde hij Nederland aan om nog meer ambitie te tonen en de herijking van het actieplan aan te grijpen om de gedachte van een open overheid gedachte nóg verder te verspreiden: “Maak open overheid de norm binnen de hele overheid.” Met zijn waardevolle feedback en inspirerende internationale voorbeelden gaf hij de aanwezigen stof tot nadenken en input voor de herijking van het actieplan.

Chief, Global Programs bij het Open Government Partnership
Beeld: ©Open Overheid
Paul Maassen, Chief, Global Programs bij het Open Government Partnership (OGP)

Eén jaar actieplan

Vanuit het Programma Open Overheid werd in vogelvlucht teruggeblikt op het afgelopen jaar en de evaluatie van het actieplan, die onlangs is uitgevoerd door het Independent Reporting Mechanism (IRM) van het OGP. Deze korte, technische review wordt standaard na één jaar actieplan uitgevoerd. De bevindingen hiervan dienen als input voor de verdere implementatie en herijking van het actieplan. 

Logo Maatschappelijke coalitie Over Informatie Gesproken (MCOIG)
Beeld: ©MCOIG
Logo MCOIG

De maatschappelijke coalitie Over Informatie Gesproken

Guido Enthoven (Instituut Maatschappelijke Innovatie) gaf namens de maatschappelijke coalitie Over Informatie Gesproken een update over de call for proposals die de coalitie in maart 2024 heeft uitgezet. Hierbij konden maatschappelijke en wetenschappelijke organisaties projectideeën indienen die bijdragen aan een meer gelijkwaardige informatierelatie tussen overheid en samenleving. Van de 34 ingediende aanvragen zijn er elf gehonoreerd. Tijdens deze actiehoudersbijeenkomst werden enkele van de gehonoreerde projecten toegelicht door de indieners. Meer informatie over deze projecten is te vinden op de website van de maatschappelijke coalitie. 

Vijfde Actieplan Open Overheid

Het vijfde Actieplan Open Overheid heeft het thema ‘Open voor iedereen’. Het is een ambitieus plan dat zich richt op het bevorderen van een open en responsieve overheid en het verbeteren van de informatierelatie tussen overheid en inwoners. Het Actieplan Open Overheid bevat 17 actiepunten verdeeld over zeven thema’s, gericht op onder andere het actief verzamelen van ideeën van burgers, het beter voldoen aan de informatiebehoefte van verschillende doelgroepen en het stimuleren van een cultuuromslag naar meer openheid binnen overheidsorganisaties.

Om de krachten tussen overheid en maatschappelijk middenveld te bundelen is het actieplan een nauwe samenwerking aangegaan met de maatschappelijke coalitie Over Informatie Gesproken. Daarom is dit actieplan ingedeeld naar de verschillende oplossingsrichtingen die de maatschappelijke coalitie in haar manifest Over Informatie Gesproken voorstelt. De coalitie streeft naar een gelijkwaardige informatierelatie tussen burgers en overheid.