25 januari Meer informatieverzoeken behandelen in minder tijd? FragDenStaat biedt antwoord

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Tijd -
  • Locatie Digitaal

Buurland Duitsland krijgt jaarlijks zo’n 14 keer meer Woo-verzoeken dan Nederland. Toch is daar de kans 3 keer groter dat een verzoek binnen de wettelijke termijn van 4 weken wordt afgehandeld. Een van de factoren die bijdraagt aan de uitvoering van informatiewetgeving is het Duitse civic tech platform FragDenStaat, dat burgers helpt om hun informatieverzoek duidelijk te formuleren.

De initiatiefnemers achter FragDenStaat werden al in 2011 geïnspireerd door onder meer de Engelse WhatDoTheyKnow-website en de Europese evenknie AskTheEU. Zo’n maatschappelijk technologisch platform – ook wel civic of legal tech genoemd – bleek een bemiddelende functie te kunnen vervullen in de informatierelatie tussen het Rijk en de samenleving. Het platform lijkt zelfs een zelfversterkend effect te hebben: hoe lager  de drempel om een verzoek in te dienen, hoe groter het aantal verzoeken.

Door slimme publiekscampagnes hebben de initiatiefnemers van FragDenStaat het animo voor betrokkenheid bij ambtelijke dilemma’s weten te verhogen, waardoor geïnformeerde keuzes kunnen worden gemaakt. Wat kunnen we in Nederland leren van dit succesverhaal? Kunnen we onze situatie überhaupt vergelijken met de Duitse? En kunnen we er als overheid van uitgaan dat de maatschappij dit soort dienstverlening kan ontwikkelen of is daar meer voor nodig? 

Benieuwd naar de antwoorden van betrokkenen bij het platform? Meld je aan voor de komende digitale Demo Donderdag, donderdag 25 januari om 10.30! Dat kan door een mailtje te sturen naar p.h.vanhoudt@minocw.nl o.v.v. Aanmelding Demo Donderdag. Heb je in het verleden al eens een uitnodiging gekregen, dan hoef je je niet opnieuw aan te melden – je ontvangt dan ook ditmaal automatisch een uitnodiging.